12+ tipů, jak zvládnout nástup do školky a první dny ve školce

Jak zvládnout nástup do školky s úsměvem a bez stresu?

Zdá se vám, že vaše malé miminko už není tak malé? Možná, že je na čase posunout se o krok dál a vaše dítě přihlásit do školky. Kdy je na to ten správný a čas jak na to sebe i dítě co nejlépe připravit? Všechny tyto otázky trápí před nástupem dětí do školky většinu rodičů. Pokuste se na toto náročné období připravit, aby vás ani vašeho potomka ve školce nemohlo nic překvapit, nebo zaskočit.

Většina odborníků se shoduje, že nejlepší věk dítěte pro nástup do školky jsou tři roky. Pamatujte však, že každé dítě je jiné, a ne každé je na školku přesně ve třech letech připravené. Není ostudou, pokud vaše dítě půjde do školky až ve čtyřech letech. Všímejte si jemných náznaků v chování vašeho dítěte a brzy budete mát v nástupu do školky vašeho dítěte jasno. Dítě je na školku připravené, pokud vyhledává nové podněty, zapojuje se do společných her, zvládne si bez problému hrát i samotné a touží po objevování.

Je dobré, aby dítě chodilo do školky?

  • Školka může vašemu dítěti v mnohém prospět. Najde si nové kamarády, bude mít dostatek prostoru na objevování a hru.
  • Dítě se naučí přijímat jinou autoritu než rodiče.
  • Pozná a bude respektovat i jiná pravidla.
  • Naučí se pohybovat ve větším kolektivu, socializuje se.
  • Vybuduje si imunitu
  • Hra se stejně starými dětmi

Před nástupem do školky by dítě mělo ovládat i určité dovednosti. Doma byste ho měli vést k samostatnosti a také k co největší samoobsluze. Čím více bude dítě samostatnější, tím snazší pro něj bude nástup do školky. Učitelky budou nápomocné, ale dítě bude jistě klidnější, pokud většinu věcí zvládne samo a stejně dobře jako spolužáci.

jak-se-ucit-s-detmi03 

Co by dítě mělo umět před nástupem do školky?

  • Dítě by nemělo mít problém si obout a také vyzout bačkůrky.

  • Dítě si bez problému pozná své oblečení. I tak je však dobré mu oblečení podepsat, nebo označit obrázkem.

  • Dítě si zvládne obléknout tričko, kalhoty, a také ponožky. Netrapte dítě oblékáním košile s příliš knoflíčky, nebo zipy.

  • Dítě umí chodit po schodech.

  • Dokáže se napít ze skleničky a také jíst lžící.

  • Dítě si dokáže umýt ruce mýdlem, utřít se do ručníku a pustit si vodu z kohoutku.

  • Dítě umí používat kapesník.

  • Umí si říct, když potřebuje na záchod.

Důležitá je vhodná komunikace

V přípravě na mateřskou školu je velmi důležitá vhodná komunikace. S dítětem o nástupu do školky mluvte a pozitivně ho na školku motivujte. Využijte akcí, která školka pořádá pro veřejnost a dítě seznamte s novým prostředím. Můžete ho také seznámit s paní učitelkou a školku mu tak co nejvíce přiblížit. Pořiďte vhodnou literaturu a s dítětem i u knihy povídejte o tom, co ho ve školce čeká.

Pokud vycítíte, že je váš potomek nejistý a bojí se, pak se pokuste ho naučit se strachem pracovat. Jeho strach neznehodnocujte, ale ukažte mu, že na něm není nic špatného. Připomeňte mu, že se občas může bát každý, dokonce i dospělý. Ukažte mu, že je v pořádku o strachu mluvit a pokud ho přepadne ve školce může se s ním svěřit paní učitelce.

V rámci přípravy dítěte na školku existují také věci a výroky, kterých byste se měli určitě vyvarovat. Své dítě školkou rozhodně nestrašte a nevyhrožujte. Dítě by se mohlo leknout a ke školce pak snadno získat odpor. Nikdy školku nepoužívejte k trestání svého dítěte, a to ani z legrace.

Zvykejte své dítě na jiné prostředí a kolektiv

Dobrým tipem, jak své dítě na školku připravit je ho ještě před nástupem zvykat na jiný kolektiv. Ideální jsou společné dílničky, cvičení, nebo různá mateřská centra. Vhodné je také nechat dítě čas od času hlídat příbuznými, nebo přáteli. Pro dítě je hlavním přínosem komunikace s jinými lidmi, než jste vy, což mu ve školce může jen pomoci. Zvykne si také na to, že když odejdete, vždy se pro něj vrátíte.

detske-kolo

První dny ve školce

Délka adaptace do školky je u každého dítěte jiná. Také každá školka má nastavený jiný adaptační plán. V některých zařízení je běžné, že první dny je dítě ve školce jen na pár hodin a čas se postupně prodlužuje. Teprve po čtrnácti dnech dítě odchází až po odpoledním spaní, ale vždy stále záleží na jeho povaze. V některých školkách umožňují také v prvních dnech přítomnost rodiče po celou dobu programu ve školce. Dítě tak získá jistotu a brzy se osmělí k samostatnému pobytu ve školce.

Nejméně šťastné řešení je dát dítě na týden do školky a další týden ho nechat doma. Jen by se tím prodlužovala délka adaptace a zvykání by začínalo každý týden zase od znova. Pokud neplánujete docházku do školky celý týden, pak nechte dítě doma třeba v pondělí, nebo v pátek a prodlužte si tak víkend.

Nebojte se dětského pláče

Začátky nejsou nikdy lehké a mnoho dětí první dny ve školce pláče. Ve většině případech však děti přestanou plakat hned jak se za rodičem zavřou dveře. Vyrovnat se s dětským pláčem a nenechat se obměkčit dá někdy rodičům velkou práci. Nástupem do školky si musíte být vy sami naprosto jistí, nepochybovat o tom, že to vaše dítě zvládne a dodat mu tak důležitou sebedůvěru. V žádném případě před dítětem neplačte.

Ve chvíli, kdy dítě ráno pláče, by měla přijít paní učitelka a pokusit se dítě zabavit a odvézt jeho pozornost. Dobrým nápadem je také dát dítěti sebou do školky talisman. Dítě si ve chvíli, kdy si bude stýskat nad rodičem přitulí svého oblíbeného plyšáka a určitě mu bude líp. Někteří rodiče dávají sebou do školky dítěti také fotku maminky. Fantazii se meze nekladou. Vždy je důležitá komunikace, a proto se vašeho dítěte nebojte zeptat, co by mu mohlo adaptaci ve školce co nejvíce usnadnit. Třeba to bude oblíbená dětská knížka, která pomůže při odloučení od domova a rodiče.

Trpělivě odpovídejte na dětské otázky

Ta prokletá otázka proč? Zná to každý rodič. Většina dětí tuto otázku velmi rádo používá. Udělejte si čas a svému potomkovi opravdu svědomitě vysvětlete proč pro něj bude školka přínosem. Můžete mu říct i svůj důvod, proč potřebujete abych chodilo do školky. Potřebujete do práce atd. Děti se zdají být malé, ale mnohdy nás umí překvapit čemu všemu už rozumí. Určitě také ocení, pokud s nimi jednáte na rovinu.

S dítětem o školce dopředu mluvte, ale zbytečně ji nepřikrášlujte. Vaše dítě by mohlo být zklamané, a navíc ani kupa nových autíček, nebo nejhodnější paní učitelka nenahradí jejich maminku. A proto strachy a obavy svého dítěte nikdy nepřehlížejte. Mluvte spolu o nich a zkuste přijít na způsob, jak tyto nepříjemné okamžiky zvládnout.

barefoot-obuv-deti

Ranní rituál může hodně pomoct

Můžete si společně vytvořit ranní rituál. Jeho dodržování dodá dítěti jistotu, kterou v této nové situaci nejvíce potřebuje. Zkuste si už o prázdninách uzpůsobit ranní režim tak, aby to pro vás, ani pro dítě nebyl v září šok. S přípravou věcí do školky můžete začít už den před tím. Do veškerých příprav, výběru oblečení, povídání si o tom, co ho ve školce čeká, zapojte také své dítě. Bude se cítit důležitě a školku přijme za svou.

Vhodné je také vytvořit jednoduchý domácí kalendář, pomocí kterého dítě pozná, co se kdy bude dít. Může na něm být vyznačeno, kdy ho budete ze školky vyzvedávat po obědě, kdy ho vyzvedne táta, nebo babička, nebo kdy bude ve školce k obědu jeho oblíbené jídlo. Takto malé dítě ještě špatně chápe časové pojmy a pomocí vizualizace mu běh všedního dne můžete trochu přiblížit.

I když se vám do toho možná nechce, pak je na čase trénovat s dítětem také odloučením. Řiďte se tím, jaké je vaše dítě a jakou formu odloučení samo zvládne. Možná mu více vyhovuje, když odchází z domu ruku v ruce s babičkou, než když z domu odcházíte vy. Každému dítěti také vyhovuje jiná doba odloučení, některé dítě zvládne bez maminky celý den, jiné už ji po hodině hledá. Nevěště hlavu a dobu odloučení jen postupně prodlužujte, a hlavně příliš netlačte na pilu, abyste své dítě příliš nevyděsili.

Budujte vztah založený na důvěře

S tím také souvisí budování vztahu založeného na důvěře. Svému dítěti byste neměli lhát, a co mu slíbíte se pokusit vždy dodržet. Pokud vám bude dítě naprosto důvěřovat, získá tak potřebnou jistotu, a nakonec získá důvěru i ke světu a jiným lidem. Pokud vám dítě důvěřuje, nevadí mu zůstat ve školce, protože ví že pro něj přijdete. K budování vztahu na základě důvěry patří také to, že když odcházíte, ať už z domova, či ze školky, ta ses dítětem vždy rozloučíte. Nikdy neodcházejte, nebo od dítěte neutíkejte potají. Dítě si pak není jisté vaší přítomnosti a jeho důvěru ztrácíte.

Léto před nástupem do školky využijte k posilnění vztahu. Jezděte na výlety, za zážitky. Dítě bude mít ve školce v těžkých chvílích na co vzpomínat a čím se rozveselit.

Najděte si přátelé

A konečně, ideálním a nejjednodušším řešením je, pokud si vaše dítě najde ve školce kamaráda a veškeré trampoty prvních dní zvládají společně. Může jít o dítě, které zná z ze sousedství, nebo se sním teprve seznámí, ale v každém ohledu mu přítomnost známé tváře jistě pomůže.

Můžete se záměrně seznámit s maminkou, jejíž dítě půjde do stejně třídy, a ještě během léta spolu podniknete výlety a děti seznamte. A nakonec i vy dospělý určitě oceníte, pokud bude moct strasti a radosti vašich dětí probrat s někým u kávy.

A na závěr, nezapomeňte své dítě za každý úspěch pochválit. Dodejte mu sebevědomí a chvalte ho za každý zvládnutý den ve školce. Ale pozor, nikdy byste své dítě za školku neměli odměňovat dárky. Děti si umí na komfort rychle zvyknout odnaučit je to, by nemuselo být tak jednoduché.

A na závěr posíláme pár tipů - co se může v prvních dnech školky hodit. Ať už kvalitní bačkůrky, nebo nová dětská knížka. Obé děti zaručeně ocení.

Nezapomněli jsme na rodiče?

Když se malé děti poprvé chystají do školky, i pro rodiče to může být velmi emocionálně náročné období. Tento nový životní krok je často spojen s řadou obav a nejistot. Velmi často se soustředíme na děti, ale stejně náročné to může být i pro samotné rodiče, kteří dávají dítě poprvé do školky. Jaké obavy nejčastěji mají? Nebojte, nejste v tom sami.

  1. Strach z odloučení

Mnozí rodiče se obávají, jak jejich dítě zvládne být poprvé delší dobu bez nich. Odloučení může být stresující nejen pro dítě, ale i pro rodiče, kteří mají strach, že dítě bude smutné, plakat nebo se nebude cítit bezpečně.

  1. Adaptace na nové prostředí

Rodiče často přemýšlejí, jak rychle a snadno se jejich dítě přizpůsobí novému prostředí, novým lidem a novým rutinám. Obavy z toho, že dítě bude mít problém se začleněním do kolektivu nebo že se mu nebude líbit nová školka, jsou běžné.

  1. Nemoci a péče o děti

Školky jsou místem, kde se děti často setkávají s různými infekcemi a nemocemi. Rodiče se obávají, že jejich dítě bude často nemocné, což může vést k častým absencím a dalším komplikacím spojeným s prací rodičů.

  1. Kvalita péče a bezpečnost

Velmi důležitou obavou je kvalita péče, kterou dítě ve školce dostane. Rodiče chtějí mít jistotu, že učitelé a pečovatelé jsou kompetentní, laskaví a dobře se starají o jejich děti. Strach z nedostatečného dohledu, nebezpečných situací nebo nevhodného chování mezi dětmi je velmi častý.

  1. Sociální dovednosti a přátelství

Rodiče se často bojí, jak jejich dítě zvládne navazovat nová přátelství a jak bude komunikovat s ostatními dětmi. Obavy zahrnují možnost, že dítě bude osamělé, že si nenajde kamarády nebo že bude mít problémy s interakcí s ostatními.

  1. Vývoj a vzdělání

Jednou z hlavních priorit rodičů je, aby jejich dítě ve školce nejen dobře prospívalo, ale také se rozvíjelo. Obavy zahrnují, zda školka nabízí dostatečně stimulující prostředí pro rozvoj kognitivních, motorických a sociálních dovedností dítěte.

  1. Stravování

Rodiče často přemýšlejí nad tím, jaké jídlo jejich dítě ve školce dostane a zda bude odpovídat jejich představám o zdravé stravě. Obavy se mohou týkat i toho, zda dítě bude ochotné jíst školní jídlo a zda bude dostatečně najedené.

  1. Komunikace s učiteli

Rodiče se mohou obávat, jak bude probíhat komunikace s učiteli a vedením školky. Je pro ně důležité mít pravidelné a otevřené informace o tom, jak se jejich dítě ve školce cítí a jak se mu daří.

  1. Finance a logistika

Finanční náklady spojené s docházkou do školky a organizační záležitosti, jako je dojíždění, časové sladění s pracovním rozvrhem rodičů, mohou být dalším zdrojem obav. Zejména v dnešní době oprávněných. Myslete proto na to už dopředu, než vůbec začnete o školce uvažovat.

  1. Emocionální pohoda dítěte

Rodiče chtějí, aby jejich dítě bylo šťastné a spokojené. Obavy zahrnují, zda dítě nebude trpět stresem, úzkostí nebo jinými negativními emocemi spojenými s nástupem do školky.

Toto období je pro rodiče plné výzev a změn. Důležité je, aby rodiče hledali podporu a informace, které jim mohou pomoci tyto obavy zvládnout. Komunikace s učiteli, ostatními rodiči dětí ze školky či s odborníky, mohou být cennými zdroji rad a podpory. Důležité je také věřit v schopnosti svého dítěte a v to, že tento nový krok zvládne úspěšně.