Aby novorozenec sladce spinkal. Jak na to?

Jak uspat miminko?

Spánkový režim malých dětí se velmi často mění, takže uspat miminko může být někdy problematické. Mezi nejčastější příčiny nespavosti patří hlad, mokrá plenka, nachlazení či bolavé zoubky. Někdy může být ale důvod jiný a odhalit ho bývá náročné.

Novorozenci spí asi 16-17 hodin denně, ovšem rozhodně ne najednou. Obvykle spí asi 1-2 hodiny v kuse. Čím jsou starší, tím spí samozřejmě méně.

Vhodné podmínky pro spánek

Nemusí být absolutní ticho – miminka v děloze slyší tlukot srdce matky, a další zvuky zvenčí. Proto absolutní ticho ho může paradoxně stresovat. Pusťte miminku tzv. bílý šum, oblíbený je vysavač, fén nebo zvuky tlukotu srdce.

Vhodná vlhkost a teplota v pokoji – v pokojíčku by mělo být asi 18 stupňů. Vlhkost vzduchu v rozmezí 45-65 %. Teplotu miminka kontrolujte podle jeho zátylku, pokud je zpocený uberte oblečení a naopak. Dobrému spánku napomůže též čistička vzduchu.

Osvětlení – pro spánek je ideální tma, je na ni totiž zvyklé z dělohy. Díky tmě se také v těle vytváří spánkový hormon melatonin. Pokud potřebujete noční světýlko, zvolte červené barvy.

astma-u-deti01

Čas na spánek

Večerní rituály – jsou extrémně důležité, novorozenec díky nim pozná, že je čas jít do postele. Samozřejmě dítko nemusíte ukládat přesně ve stejný čas na vteřiny, podstatné je spíše to, co se děje předtím. Dítko musí postupně pochopit, že nejprve probíhají rituály a potom je čas na spánek. Rituálem je pochopitelně koupel, čištění zubů, masáž dětským olejíčkem, povídání, čtení pohádky, mazlení, atd. Vyberte si to, co vám vyhovuje a praktikujte to denně. Večerní rituály zaveďte co nejdříve, ideálně již okolo 6-8 týdně života miminka.

Před spánkem zpomalte – asi hodinu před spánkem zklidněte aktivity s miminkem, nehrajte žádné hry, které by ho rozdováděly, naopak zpomalte a připravujte dítko na spaní.

Vhodný čas – důležité je vychytat správný čas spánku. Jestliže je dítě přetažené, mne si oči, pláče, starší děti mohou být paradoxně více aktivní. V případě, že se potomkovi spát nechce, obvykle to poznáte tak, že kouká po okolí a vůbec nevypadá unaveně. Snažte se těmto situacím předcházet.

Kontakt s miminkem – malá miminka vyžadují blízký kontakt obvykle s matkou. Malé miminko nemůže rozmazlit tím, že s ním budete - chovejte ho, mazlete, pusinkujte. Ovšem snažte se dítě neuspávat v náručí. U novorozenců zvyšuje pocit bezpečí pevné zavinutí do zavinovačky.

Nestresujte se – dítě velmi dobře pozná, že jste ve stresu, pravděpodobně bude reagovat pláčem. Často je dobrý řešením dát dítko do rukou někomu, kdo není vystresovaný, dítě to okamžitě pozná a usne. Snažte se proto být při uspávání v klidu a pohodě. Také při uspávání nepoužívejte nějakou techniku, které nevěříte (třeba nechat dítko vybrečet). Musíte si zvolit takovou taktiku, které sami budete věřit.

spanek-miminek-novorozenci

6 tipů, jak uspat novorozence

  1. Chování v náručí – tzv. čtvrtý trimestr je období po porodu, kdy si dítě zvyká na svět venku. Jedná se o první čtyři měsíce po porodu. Novorozence se nebojte chovat, nemůžete ho rozmazlit. Naopak dítě takové pohyby zná z bříška a uklidňují ho.

  2. Zavinujte – zaviňte dítko do zavinovačky, v těsném prostředí se cítí dobře, jako v bříšku. Také ho nebudou budit neposedné ručičky.

  3. Opírání o bok postýlky – dítě opřete o postýlku, tak se bude cítit jistěji. Otevřené prostory mu nedělají dobře. Dítko dejte mírně na bok, zády ho opřete o postýlku. Miminko v břiše nikdy neleželo na zádech, takže i tato poloha mu může vadit. Vhodné je také hnízdečko, ve kterém se obvykle dětem líbí.

  4. Hračka na usínání – tzv. usínáček dítku může pomoci. Stejně poslouží i dečka, polštářek nebo peřinka. Pro některé děti je příjemné šimrání na obličeji, přejíždějte dečkou od čela mezi nos a oči, to malého nespavce zaručeně uklidní.

  5. Bílý šum – vyzkoušejte tzv. bílý šum, který najdete na internetu, nebo si lze pořídit hračku vydávající bílý šum. Populární je vysavač, fén, zrnící televize, déšť či vlny.

  6. Dudlík – pomocníkem při uspávání je i dudlík, cucání prstů v puse nebo cumlání prsu po kojení. Ovšem poslední dvě metody se mnohdy maminkám příliš nezamlouvají. Vyzkoušejte proto zmíněný dudlík.

Metoda kontrolovaného pláče neboli tzv. Estvillova metoda. Spočívá v tom, že dítko necháváte kontrolovaně plakat a vždy se k němu po nějakém čase vracíte. Postupně prodlužujete interval návštěv. Dítě uklidňujete pouze slovně, nevyndáváte ho z postýlky, nepusinkujete ani nic podobného. Tento systém ale samozřejmě není pro každého, nejprve si ho pečlivě nastudujte, než se do něčeho pustíte.

nemocne-deti01

Rady pro rodiče

Je důležité vychytat správný moment, kdy dát potomka do postýlky. Není nic horšího než přetažené dítě, které místo spánku řádí po celém domě. Unavené dítko poznáte jednoduše, tře si oči, zívá, nechce si hrát, této fáze využijte a okamžitě dítě dejte spát. Doporučuje se ukládat dítě do postýlky, když je ještě trochu vzhůru, když se v noci probudí, nebude zmatené, kde je.

Kojení novorozence přes den bývá velmi časté. V noci se snažte udržet mezi kojením větší rozestupy, tak pomaličku dítě učíte, že v noci se spí a ne jí. U novorozenců se nedoporučuje kojit těsně před spánkem.

Spánek ve společné posteli mnoha dětem prospívá. Navíc kojení je jednodušší, nemusíte nikam vstávat. Dobrým řešením je také sundat z dětské postýlky jednu stranu a přisunout ji k vaší velké posteli. Miminku na spaní můžete dát třeba vaše tričko, vůně maminky dítě uklidňuje. Večer nepijte černý ani zelený čaj a pochopitelně ani kávu, pokud kojíte.

Spánková regrese

Spánková regrese se projevuje tak, že dítko najednou nechce spát, mění se délka spánku, zhoršuje se usínání. Ovšem jedná se o přirozený vývoj dítěte, kterým si projde každý.

První spánková regrese

  • okolo 4. měsíce věku,
  • novorozenec začíná více objevovat svět,
  • vyvíjí se po psychomotorické stránce,
  • obvykle přes den spí 3-4x,
  • dodržujte režim, dávejte dítě spát ve stejnou dobu.

Druhá spánková regrese

  • okolo 6. měsíce věku,
  • rozvíjí se pohyb a s tím je spojená fyzická únava,
  • přes den spí dítko obvykle dvakrát.

Třetí spánková regrese

  • okolo 8. a 10. měsícem věku,
  • tato regrese je spojena se separační úzkostí a velkým motorickým vývojem,
  • tato etapa bývá náročná.

Čtvrtá spánková regrese

  • okolo 1 roku,
  • spojuje se s chůzí,
  • v této fázi spí dítě přes den zpravidla pouze jednou.

Pátá spánková regrese

  • okolo roku a půl,
  • v tomto období vrcholí separační úzkost,
  • dítě už chodí a začíná více komunikovat.