Kdy dát dítě do školky?

Čas na školku? Nebo je to brzy...

Zápisy a nástupy do školek jsou náročné nejen pro děti, ale i pro rodiče. Je to první milník, který sebou nese nejen radosti, ale i určité nástrahy. Aby zápis a následně i nástup do školky vyšel, je potřeba promyslet, do jaké školky chcete dítě dát. Je také důležité zvážit, zda je dítě na školku dostatečně připravené, aby si plně mohlo užít vše, co školky nabízejí.

Jak vybrat školku?

O místo v mateřské školce je v posledních letech značný boj. Je proto potřeba dopředu dobře promyslet, do jaké školky vaše dítě chcete dát. Logicky se nabízí státní školka, která bude co nejblíže místu bydliště a nebude tak drahá. Oproti tomu soukromá školka vás může vyjít na desítky tisíc měsíčně, avšak zajistíte svému dítěti místo a s největší pravděpodobností se mu dostane velmi individuálnímu přístupu.

Státní školka většinou nic nestojí, a pokud, tak jen pár stovek měsíčně z důvodu údržby či příspěvek na výlet. V dnešní době se navíc nemusíte bát, že by státní školka oproti soukromým školkám nenabízela stejně kvalitní vzdělání. Tyto školky nabízejí jazykové a sportovní kurzy. Můžete se tak i setkat s tím, že se vaše dítě pojede na půl den učit na lyžích.

jak-se-ucit-s-detmi03

Soukromé školky jsou sice dražší, na druhou stranu zaměstnávají více zaměstnanců a vychovatelů, a tak se dokáží věnovat dětem mnohem více a pochopit tak jejich potřeby. Ve většině soukromých školek se také můžete setkat s namíchanou třídou. To znamená, že se v jedné třídě sejdou děti různých věkových kategorií. Díky tomu se od sebe děti mohou lépe učit: starší se učí zodpovědnosti a mladší se zase učí od starších dětí.

Soukromé školky mají také mnoho podob a styl vyučování, tudíž si můžete vybrat přesně tu, která vám bude vyhovovat. Mezi nimi najdete například lesní školky, taneční či ekologické, ale i Montessori či waldorfské školky.

Pokud se rozhodnete pro soukromou školku, ujistěte se, že se i tak nachází v rejstříku školek. Jakmile se tam školka nenachází, musí dítě v posledním roce školky docházet do školky, která se v rejstříku nachází. Dítě dostane individuální plán, aby bylo dle norem připraveno na školní docházku a posléze bude z těchto dovedností a znalostí přezkoušeno.

Vybírejte školku s předstihem 

Možností je více než dost. Proto je dobré si nejprve udělat průzkum školek, které jsou v okolí bydliště. Zeptat se můžete maminek v dětských kavárnách či hřištích, zapátrat můžete ale i na sociálních sítích. Maminky se jistě rády podělí o zkušenosti s danou školkou, a na základě toho si můžete udělat lepší obrázek o daném místě.

Pokud se vám nic takového nepoštěstí, nevěšte hlavu. Školky uspořádávají dny otevřených dveří. Díky tomu si můžete prohlédnout prostory školky, seznámit se s pracovníky školky a zeptat se na vše, co máte na srdci. Některé školky v reakci na uplynulé roky dělají tyto dny dokonce online. Jednotlivé datumy by měly být vystaveny na webových stránkách dané školky, případně se zeptejte přímo ve školce na bližší informace.

Vždy je dobré se ptát na program a doprovodné aktivity, které děti denně dělají. Než se rozhodnete pro školku, projděte si jich více. Díky tomu si uděláte lepší obrázek o tom, jak to funguje v ostatních školkách. Také si všímejte pedagogů, jak s vámi a dětmi mluví. Především pak dejte na pocit, jaký z dané školky máte. V konečném výsledku to bude dítě, které tam bude chodit, proto vše proberte s dítětem a společně se rozhodněte. Ono totiž ani sebelepší místo v prestižní či moderní školce nemusí zrovna sednou povaze vašeho dítěte, a to se nakonec bude jen trápit.

skolni-dochazka01

S tím je dobré myslet i na to, že dítě by nemělo být přetěžováno. Nicnedělání je také důležitá součást našeho vývoje, proto není žádoucí, aby se dítě ve školce od rána do odpoledne nezastavilo z důvodu přemíry kroužků.

Zápis do školky

Ještě donedávna bylo jedním z hlavních kritérií to, aby bylo dítě starší tří let. Nicméně samotný věk neprokáže to, jestli je dítě doopravdy připravené. Co by tedy dítě mělo umět a ovládat, aby bylo do školky přijato?

Dítě by rozhodně nemělo nosit plenku a mělo by umět samo si dojít na záchod. Vyžaduje se, aby si bylo schopno obléci větší část oblečení a umělo se samo najíst. Zároveň si musí umět říci o pomoc či o to, co potřebuje. Z toho vyplývá, že by dítě mělo být připravené nejen fyzicky, ale také emočně a psychicky. Pokud tedy cítíte, že vaše dítě není ani ve třech letech připravené na takovouto velkou změnu, nikam nespěchejte a dopřejte mu klidně ještě jeden rok doma.

Průběh zápisu do školky

Zápisy se většinou konají v květnu. Na zápis do školky můžete ale nemusíte přijít s dítětem. Vždy se raději doptejte ve školce nebo informujte na webových stránkách. Nicméně doporučuje se dítě vzít s sebou. Díky tomu alespoň uvidí, kam bude docházet. Navíc je pro děti vždy k dispozici pedagog, který se o ně postará mezitím co budete řešit náležitosti ohledně nástupu do školky. Oproti zápisu do školy zde není dítě přezkoušeno z toho, co už umí a neumí.

Během zápisu je potřeba mít u sebe váš občanský průkaz, někde mohou vyžadovat i doklad o ukončení rodičovské dovolené či rodný list dítěte.

Je nutné přinést i vyplněnou přihlášku. Tu dostanete většinou před samotným zápisem ve školce, případně si ji můžete stáhnout z webových stránek. Některé mateřské školky vám přihlášku dají až na místě. Přihlášek lze podat najednou více, vždy je ovšem nutné napsat, kterou z těch školek nejvíce preferujete. Ačkoli u ostatních školek projevíte zájem, nebudete u nich z tohoto důvodu priorita.

Musíte donést i potvrzení o očkování dítěte přímo od pediatra.

I přes všechny vyplněné papíry a dodané dokumenty toto stále neznamená, že daná školka vaše dítě přijme. Školky bývají v posledních letech vytížené, a je proto možné, že se ne všechny děti do třídy dostanou. Školky si proto před samotným zápisem vytváří kritéria pro přijetí. Tam se zohledňuje především věk dítěte (předškolní děti mají vždy přednost před mladšími), potvrzené očkování a místo bydliště (přednost dostávají děti, které spadají díky místu bydliště do dané oblasti). Naopak v kritériích může být zohledněno, zda ve školce již dítě má sourozence či pokud se o přihlášení rodiče snaží opakovaně.

Školka vás bude o rozhodnutí kontaktovat v předem daném termínu. Většinou to netrvá moc dlouho, z důvodu, aby byli rodiče v případě nutnosti schopni nalézt jinou školku.

kdy-dite-do-skolky

Dovednosti a znalosti dětí nastupující do školky

Ačkoli nejsou děti vyloženě testovány, je nutné, aby před nástupem do školky zvládaly jisté dovednosti. Mezi ně patří například:

  • Vědět své jméno
  • Znát svoji přidělenou značku a neplést si ji s ostatními
  • Poznat své oblečení
  • Umět se samo obléci a svléknout. Boty by taky neměly dělat problémy (jen nazouvání a vyzouvání – s tkaničkami většinou pomáhají učitelky)
  • Umět používat lžíci a pít samo ze skleničky
  • Samo se vysmrkat
  • Umýt si ruce
  • Nenosit pleny a dudlík
  • Být chvíli bez rodičů
  • Chodit po schodech

Tento seznam je jen orientační a neznamená, že když dítě nějakou dovednost nezvládá, že nemůže nastoupit do školky. Ovšem je dobré vědět, co se po dítěti všeobecně vyžaduje.

Co když zápis nevyjde

Může se stát, že vás školka z důvodu nedostatečné kapacity odmítne. Může se to stát i v případě, že je dítě mladší tří let. V takovém případě se vždy můžete odvolat, a to nejdéle do 15 dnů od vyjádření. Pokud nevyjde odvolání, zajděte do školky a požádejte o zařazení na seznam čekatelů. Může totiž nastat situace, kdy nějaké dítě nebude moci nastoupit do školky. Poté školka začne obvolávat seznam čekatelů a nabízet uvolněné místo.

Můžete vyzkoušet obvolat i další školky v okolí, zda nemají volnou kapacitu. Je i možné, že se uvolní místo během roku, neváhejte požádat o umístění na seznam čekatelů i tam.

Další množností je volba soukromé školky. Ta je ovšem finančně nákladnější, a ne každému se taková školka vyplatí.

Když zápis vyjde

Jakmile vám školka potvrdí, že je vaše dítě přijato, je nutné na to dítě pomalu připravovat. Pro něj to bude totiž změna režimu a začlenění do úplně jiného kolektivu. Je proto dobré s dítětem mluvit a vysvětlit mu, co ho čeká. Můžete mu říci, že pozná spoustu nových kamarádů, bude si hrát, malovat, modelovat, zpívat, cvičit a chodit na skvělé procházky! Zkuste se občas o školce zmínit a popisovat ji jako hezké místo. Na druhou stranu nesnažte se z toho udělat místo snů, aby dítě nebylo pak zklamané. Je nutné nastínit i fakt, že zde pro dítě nebudete celý den k dispozici. Vysvětlete, že krom zábavy bude muset dodržovat i předem stanovená pravidla, kde bude muset zároveň i respektovat autority v podobě vychovatelů a vychovatelek.

Rozhodně nikdy neříkejte, že je školka jistou formou trestu. Kupříkladu, že dítě bude nuceno zůstat ve školce déle, pokud nedojí jídlo, nebo si neuklidí pokojíček. Ani neklaďte na školku moc zodpovědnosti. Fráze typu, že ve školce ho srovnají do latě taktéž nepomohou. O obavách mluvte, vyslechněte je, ale nikdy dítě školkou nestrašte nebo nevyhrožujte.

Co se naopak doporučuje je s dítětem před školkou trávit volný čas na kroužcích nebo různých cvičení. Díky tomu je dítě v kontaktu s větším množstvím dětí a vychovatelů. Takto si mnohem rychleji zvykne na jiné prostředí než domov a bude ve školce mnohem otrkanější, než když bude celé dny s maminkou doma. Zároveň bude dítě schopné se mnohem lépe dělit o hračky či pracovat ve skupině.

Nástrahy školek

Zápis vyšel, teď už vám nemůže stát nic v cestě. Až na pár věcí teda. Pro dítě je vstup do školky povětšinou velmi stresující situace. Jistě pomůže, když na to vstup do školky dítě s předstihem připravíte, nicméně to nezaručí, že bude dítě nedočkavě stát u dveří. Dítě si na školku potřebuje zvyknout. Nikdo nedokáže říct, jak dlouho si bude zvykat, protože je to zcela individuální. Během toho se musíte vypořádat s nelehkými situacemi, jako je třeba pláč.

Když dítě pláče

Sebelepší příprava na školku pravděpodobně nezabrání ranním slzám po pár prvních dnů. Je nutné mít na mysli, že pro dítě je to nepříjemná situace, kdy celou dobu bylo zvyklé být doma s maminkou, a najednou má být v prostředí cizích lidí. Nicméně jakmile se dítě rozkouká, slzy povětšinou odezní a dítě si vesele hraje. Proto je klíčové především to, jak se k této situaci postaví rodič. Je nutné vysvětlit, že si pro dítě v ten a ten čas přijdete, a že se těšíte na všechno to dobrodružství, co vám bude ze školky povídat. Není dobré se před dítětem také rozbrečet nebo se s ním dlouho loučit.

jak-oblect-deti-jaro01

Pokud dítě školku nesnáší velmi dobře, můžete se domluvit s vychovateli na individuálním přístupu. Ten funguje tak, že dítě do školky dochází nejprve na kratší dobu. Prvních pár dnů klidně jen na hodinu. Čas se postupně navyšuje, až třeba po měsíci dítě poprvé zůstane i na oběd, případně na odpolední spánek. Tento individuální plán je mnohem přijatelnější než přerušovaná docházka. Rodiče někdy dítě dají na týden do školky, a poté je týden doma. Tím se nic nevyřeší a dítě si na školku jen tak nezvykne.

Když se dítě bojí

Prvně dítě ujistěte, že bát se je normální. Klidně mu nastiňte, čeho se bojíte vy a že každý se něčeho bojí. Hlavně mu neříkejte, že se není čeho bát. Ačkoli je to přirozená reakce a věta, která napadne každého, je doopravdy důležité, aby dítě vědělo, že má všechno právo na světě se bát.

Jako rodič tu buďte pro něj a zeptejte se ho, čeho přesně se bojí. Možná jeho strach pramení jen z toho, že neměl dostatek prostoru se zeptat na nějaké otázky, nebo ho doteď nenapadly. Snažte se problém rozklíčovat a nemávnout nad tím jen rukou. Tím dítěti dáváte totiž signál, že je v pořádku o svých pocitech mluvit a že není žádná ostuda být neustále statečný.

Zeptejte se ho, co by mu pomohlo k překonání strachu. Potřebuje plyšáka? Vědět víc o místě, kam jde? Abyste tam prvních pět minut byli s ním? Mít vaši fotku u sebe? Zkuste to s ním vykomunikovat, rozhodně přijdete na vlastní věci, které mu pomůžou, pokud se bude cítit nejistý nebo smutný ve školce.

Když se bojí rodič

A teď si to vezmeme z té druhé strany. Nejen pro dítě je to velká životní změna. Rodiče, a především maminky, toto taktéž nezvládají nejlépe. Je to pochopitelné, důvody jsou takřka stejné: zaběhnutý režim se zcela změní. Dítě nebude v blízkosti po celý den. Co když už vás nebude potřebovat? Nebo naopak, co když vás bude potřebovat, ale vy tam nebudete?

Nebojte, je to naprosto normální. Každý se bojí změny a neznámého. Rozhodně se nestyďte za to, pokud je vám do pláče, nebo pokud se vám z toho stahuje žaludek.

Nebičujte se za to, že vaše dítě něco neumí nebo je v nějaké činnosti pomalejší. Rozhodně to není špatná vizitka a nikdo na vás nebude koukat skrze prsty. Každé dítě je individuální a k činnostem se propracovává v jiný čas. Učitelky jsou tam od toho, aby dětem pomáhaly v tom, v čem si nejsou jistí. Případně se děti mohou učit od sebe navzájem. A od toho by tam školka měla být. Proto se příliš nestresujte tím, co si o vás pomyslí, pokud si vaše dítě nedokáže samo obléci punčochy.

Určitě jste vaše dítě na první životní cestu připravili nejlépe, jak jste mohli. A zbytek přijde s životem samotným. Co máme zkušenost - hravé oblečení a kvalitní barefoot bačkory taktéž přispějí k lepšímu pocitu dětí ve školce.