Kompletní průvodce: Alergie u dětí

Alergie a děti

Alergie se v posledních letech stává čím dál větším tématem. A není divu, téměř každý má na něco alergii. Mimo klasické alergie, jakou jsou například na pyl nebo roztoče, se můžeme setkat i s alergií na potraviny. S tím pak souvisí problémy jako je rýma, ekzémy, vyrážky, nebo dokonce astma. Alergie začínají v dětském věku a problémy mohou přetrvávat až do dospělosti. Čísla dokonce dokazují, že ve starším věku počet alergií roste. Alergie u dětí jsou tedy ne již tolik neobvyklou nemocí. Jak ovšem taková alergie vzniká a jak nejlépe k její léčbě přistoupit, aby se vyléčila?

Co je vlastně alergie? Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na látky, které jsou běžnou součástí našeho života. Tyto látky, často nazývané alergeny, jsou velmi různorodé, ovšem povětšinou jsou brány jako neškodné. Mezi tyto alergeny se řadí například již zmíněný pyl, roztoči, srst (psí, kočičí…) různé druhy potravin a jiné. Pokud nastane alergická reakce, znamená to, že imunitní systém začne proti tomuto alergenu bojovat. Vypouští chemické látky, jako je histamin, které tělu sice neublíží, ale způsobí ono nepříjemné svědění, oteklost, zarudlé oči či jiná místa, nebo spustí rýmu či kašel.

Alergie může být sezónní nebo celoroční. Sezónní alergie je reakcí na alergeny, které se objevují jen v určitou část roku, zbytek roku se alergie tedy neprojevuje. Celoroční alergie je naopak alergie, která se projevuje po celý rok, není tedy závislá na ročním období. Tato alergie je většinou reakcí na jídlo nebo roztoče.

Je alergie dědičná?

Alergie je dědičná, ovšem není dané, že dítě zdědí stejnou alergii jako mají rodiče. Pokud je jeden rodič alergický, je velmi pravděpodobné, že dítě bude mít taktéž nějakou formu alergie. Nicméně jsou zde možnosti, jak se dá snížit riziko výskytu alergie.

Ženy by v těhotenství neměly kouřit a vyhledávat zakouřená místa. Základem je zdravá strava a pohyb na čerstvém vzduchu. Po porodu se radí miminko kojit. Taktéž by se neměl opomíjet zdravý životní styl dítěte. To znamená zdravá strava, hodně pohybu a otužování. Velký důraz se klade na to, aby bylo dítě vystaveno co nejmenšímu stresu.

alergie-deti-miminko

Někdy je alergie jen „přechodná,“ což znamená, že se alergie objeví v určitém období vývoje dítěte. Poté, když je dítě, může alergie zcela vymizet. Příkladem může být alergie na mléko která se vyskytuje u miminek, později již nikoliv.

Druhy alergií

Alergie mohou být různé a projevovat se v různou roční dobu. Mezi nejčastější alergie patří:

  • Alergie přenášená vzduchem
  • Alergie na potraviny
  • Alergie na léky
  • Alergie na materiál (děje se při kontaktu s daným materiálem – kovy, látky)
  • Alergie na hmyz (respektive na bodnutí)

Nejčastějšími spouštěči alergií jsou pak:

  • Pyl – tato alergie se vyskytuje spíše v pozdějším věku. Jednat se může o pyl nejen z květin, ale i ze stromů nebo trávy.
  • Srst – nejčastější alergie na srst se týká psů a koček.
  • Plíseň – jedná se o vlhkost v domácnosti, ale i venku.
  • Roztoči – organismy, které parazitují nejvíce v matracích. Způsobují astma.
  • Léky – nejčastěji se vyskytuje alergie na penicilin (antibiotika), nicméně alergie se může projevit i u ostatních léků.
  • Hmyz – alergie na jed produkovaný hmyzem. Reakcí je velký otok, který může být až fatální.
  • Jídlo – alergii/intoleranci na jídlo může způsobovat mnoho potravin, mezi nejznámější patří: ořechy, citrusy, sója, laktóza, pšenice, anebo vejce.
  • Materiál a chemikálie – může se jednat o látky, ze kterých se vyrábí oblečení, či různé kovy, jako je stříbro nebo nikl. Mezi tyto alergie se připisuje i alergie na barviva, vůně či čistící prostředky.

Alergie vs intolerance

Pokud se jedná o alergii na jídlo, mluvíme povětšinou o intoleranci. Intolerance na potraviny je stav, kdy metabolismus nezvládá složku potravy dobře zpracovat z důvodu chybějícího enzymu v těle. Enzymy mají za úkol rozkládat potravu. V těle jich je velké množství a každý enzym rozkládá něco jiného. Jakmile jeden v těle chybí, tělo si se složkou potravy nedokáže poradit a daný jedinec může pociťovat trávicí potíže.

Jednat se může ovšem i o alergii na potravinu. Rozdíl mezi tím je takový, že pokud se jedná o intoleranci, člověku bude zle od žaludku, bude mít průjem či zácpu a bolení břicha. U alergie reaguje imunitní systém, tudíž můžeme zaznamenat na těle vyrážku, ekzém či nadměrné kýchání. Ovšem objevit se může i průjem či nadýmání.

Intolerance a alergie na potravinu bývá leckdy zaměňována, byť spolu úzce souvisí. V obou případech je vždy nutné zvážit změnu jídelníčku.

alergie-deti-jidelnicek

První projevy alergie

Alergie se může u dětí projevit kdykoli, a to dokonce i okamžitě po narození. Alergie se mohou postupem času měnit, zhoršovat se nebo mít zcela jiný průběh. Většinou se tak děje v reakci na to, že jde dítě do školky/školy, kde se jeho sociální bublina rozrůstá. Vzhledem k tomu, že je alergik náchylnější k nemocem kvůli snížené obranyschopnosti, jsou tyto děti více nemocné, případně průběh nemoci je horší než za normálních okolností.

Miminka a malé děti mohou mít kožní problémy jako jsou atopické ekzémy či alergii/intoleranci na nějaké složky potravy. Intolerance se projevuje problémy s trávením a způsobuje bolesti bříška. Ekzémy se zase objevují nejčastěji na krku, loktech, kolenech a obličeji. Nicméně ekzém se může objevit téměř všude. K tomu všemu mohou mít miminka problémy s dechem a mít rýmu a kašel.

Během školních let tyto projevy mohou odeznět, na druhou stranu se ale mohou objevit jiné. Nejčastěji se mluví o alergii na srst, pyl a roztoče. Taktéž se může rozvinou astma či alergická (senná) rýma.

Senná rýma

Senná rýma je označení pro rýmu, která je způsobená reakcí na různé alergeny. Sennou rýmu tedy nemusí nutně vyvolat pouze pyl, jak se kolikrát mylně myslí. Rýmu může způsobit i srst nebo roztoči. Tím pádem může být senná rýma jak sezónní, tak celoroční. Rýma nestojí jen sama o sobě, doprovází ji pálení a svědění očí, kýchání a ucpaný nos.

Astma

Astma neboli zánět dýchacích cest vzniká na základě dědičnosti nebo již vyvinuté alergie (nejčastěji z atopického ekzému). Astma je onemocnění dýchacích cest, kdy se zúží průdušky a tím se znesnadní dýchání. Projevuje se sípáním, kašláním a lapáním po dechu (dušnost). 

Anafylaktický šok

Tento stav popisuje závažnou formu alergické reakce, kdy může jít až o život. Reakce organismu na alergen je totiž tak silná, že to může způsobit okamžitý otok, krevní tlak klesne na nízkou hodnotu a jedinec může mít velké obtíže s dýcháním. V horším případě na dotyčného přijdou mdloby až ztráta vědomí. Většinou nastává po bodnutí hmyzem nebo po alergii na jídlo.

Příznaky alergií

Projevy alergií jsou různé, a to i v různých intenzitách. Některých si lze všimnout okamžitě, některé naopak nemusí být na první pohled jasně viditelné, případně s alergií spojované. Některé příznaky se navíc projevují až po delší době, proto je těžké je dát do souvislosti s onou alergií.

Alergie či intolerance se může totiž projevovat nejen skrze vyrážky, otoky či záněty spojivek. Projevy alergie může být zároveň i neustálá nemoc, častý kašel a ucpaný nos, zvracení po jídle, problémy s trávením i úbytek váhy. Tyto příznaky jsou nejčastěji spojovány s intolerancí na jídlo a povětšinou se dostaví po konzumaci mléčných výrobků, vajec, pšenice, ořechů či mořských plodů. Potravin způsobující problémy může být ovšem nespočet, mezi ně se například řadí i čokoláda.

Příznaky mohou být jak krátkodobé, tak ale i dlouhodobé. Jakmile se příznaky projeví opakovaně a pozorujete je po specifické aktivitě nebo jídle, vyhledejte pomoc lékaře, který identifikuje, zda se doopravdy o alergii jedná.

Nejčastější příznaky:

  • Rýma
  • Pálení a zarudnutí očí
  • Kýchání
  • Kašel
  • Dušnost
  • Únava
  • Zhoršení pozornosti
  • Vyrážky
  • Svědění očí, kůže
  • Ekzémy
  • Průjem
  • Zácpa
  • Nadýmání
  • Zvracení
  • Nechutenství
  • Otok
  • Astma

alergie-deti-hlavni

Léčba a návštěva alergologa

Alergie není radno ignorovat. Některé alergie se mohou měnit, kombinovat, mizet a pak přijít v mnohem horší fázi. Alergie, která se neléčí, může přejít v astma. Okamžitá návštěva alergologa a léčba alergie nejen ulehčí život vašemu dítěti, zároveň ale může být léčba mnohem efektivnější a účinná.

Pokud není alergie léčena, může být u dítěte tento stav až život ohrožující. Alergie u dětí je totiž chronická, což znamená, že pokud není léčená, může začít útočit na některé orgány v těle. Ty pak budou mít v důsledku alergie ztenčenou kůži a orgány budou náchylnější na různé nemoci. Projevit se to může i na průduškách, které se velmi zúží, čímž se hůře okysličí tělo a celý organismus. To pak vede například i k zastavení růstu dítěte.

Testy na alergii

Pro správnou léčbu je ovšem nejdříve nutné zjistit, na co je dítě alergické. Není překvapením, že si můžete udělat domácí test. Tyto testy se dají zakoupit ve všech lékárnách a je jich velké množství. Každý test detekuje alergii na něco jiného. Nicméně, údaje nemusí být vždy přesné. Testy vám dají jen částečný obrázek o problémových alergenech. Jakmile máte podezření na alergii, doporučuje se navštívit alergologa.

Alergolog se nejprve bude dopátrávat, co dítě jí, v jaké domácnosti žije, či v jakém prostředí se mimo domov vyskytuje. Díky tomu si udělá lékař obrázek o tom, jak a kde dítě žije a co by potencionálně mohlo způsobovat problémy. Následují testy.

Druhy testů

Základní jsou alergenové testy (prick test), které se provádí pomocí malých vpichů do kůže, nejčastěji na předloktí. Lékař či sestra nakape na předloktí různé alergeny, které jsou v kapalné podobě. Do těchto míst se učiní nepatrný vpich, aby se alergen dostal pod povrch kůže. Čeká se zhruba 20 minut a následně se vyhodnocují výsledky. Je-li místo zarudlé, oteklé a svědivé, je na tento alergen dítě alergické. Pokud není, místo na kůži zůstane beze změny. Lékař pak měří i délku otoku, a podle toho zjistí, jak moc je dítě na daný alergen alergické.

Mimo jiné existují i intrakutánní testy, které fungují na obdobné fázi, jako alergenové testy. V tomto případě se vpichy dělají hlubší, aby byly alergeny aplikovány hlouběji do kůže. Takto se zjišťují alergie například na venkovní plísně.

Pomoci k odhalení alergie mohou i krevní testy. Ty se využívají především ke zjištění intolerance na jídlo, ovšem mohou sloužit i k prokázání dalších alergií. V krvi se totiž posuzují hodnoty IgE – určité protilátky produkované během alergické reakce. Podle množství se pak dá nejen zjistit, na co je dítě alergické, ale i jak moc.

Má-li dítě problémy s průduškami a dýcháním, dělají se spirometrická vyšetření. Spirometrie zjišťuje stav plic a průdušek. Dítě bude dýchat do přístroje, který je schopen posoudit, jak dítě dýchá. Především pak schopnost nadechnout se a vydechnout. Díky tomu může lékař posoudit stav plic a průchodnost dýchacích cest dítěte a dle toho zvážit, zda je potřeba nasadit léčbu na astma.

Nutno zmínit, že toto je pouze útržek ze všech testů, které se dají udělat. Navíc tím, jak jde medicína neustále dopředu, se stanovení diagnózy neustále zpřesňuje, a proto je mnohem jednoduší alergii detekovat a léčit.

Léčba

Na základě testů se pak vyhodnotí, na co je dítě alergické a k jaké léčbě je potřeba přistoupit. Ta se liší od typu a závažnosti alergie. Nicméně všeobecně se předepisují antihistaminika, které pomáhají potlačovat alergické reakce jako je vyrážka, otoky, svědění očí apod. Jakmile se jedná o začínající či pokročilé astma, dítě dostane bronchodilatátor, tedy dýchátko, které pomáhá rozšířit průdušky a tím tak usnadnit dýchání.

V posledních letech je čím dál více oblíbená imunoterapie. Je to metoda léčby, která vystavuje dítě alergenu, na který je alergické. Zprvu se jedná jen o malé množství, později, jak je dítě na alergen přivyklejší, se dávky zvyšují. Cílem této metody je, aby si dítě na alergen natolik navyklo, že bude schopné fungovat i bez léků.

Alergici, jejichž alergie je vážná, by u sebe měli mít pohotovostní balíček. Toto je nutné konzultovat s lékařem, který doporučí, co je u sebe potřeba mít. Obecně by však měl obsahovat:

  • Antihistaminika: prášky utlumující histamin – látku, která způsobuje alergické reakce.
  • Kortikoidy: ve vážnějších případech, prášky účinkující protizánětlivě, skvělé na otoky.
  • Adrenalinová injekce: nejčastěji adrenalinová. Používá se v případě anafylaktického šoku.

Jak si pomoci od alergie v každodenním životě?

Návštěva alergologa je jedna věc, druhá věc je však přizpůsobit se alergiím v každodenním životě. Někdy to vyžaduje změnu režimu, někdy je potřeba zamyslet se nad vybavením domácnosti a zainvestovat do kvalitního, proti-alergenního vybavení.

Roztoči

Alergie na roztoče je velmi zrádná v tom, že se může vyvinout až do astmatu. Vzhledem k tomu, že se roztoči vyskytují především v matracích, projevy alergie můžete očekávat nejčastěji v noci. Roztoči se totiž živí odumřelou lidskou kůží a v posteli se jim dobře daří. Alergie se projevuje kašlem, rýmou, ale i vyrážkami či nespavostí.

Je-li vaše dítě alergické na roztoče, doporučují se pořídit přikrývky proti roztočům, tak jako povlaky na matrace a polštáře. Díky speciálnímu složení se roztoči nedostanou do matrací ani do peřin a nebudou tak v noci způsobovat problémy. V posteli by nejlépe neměli být žádní plyšáci a ložní prádlo by se mělo prát v teplé vodě jednou týdně. Mimo to je vhodné pravidelně uklízet, případně pořídit čističku vzduchu, která usnadní alergikům dýchání. Občas dělají neplechu i koberce, poroto na ně nezapomínejte s úklidem, nebo je vyměňte za parkety.

Pyl

Alergie na pyl má mnoho podob, nejen že může způsobovat rýmu a opuchlé oči, ale způsobuje i silné průjmy a zvracení. Občas je proto těžké rozeznat, že jde zrovna o alergii na pyl. Pokud se však tyto příznaky projevují po procházce venku, kdy vše kvete, je pravděpodobné, že se bude jednat právě o ni. Jistá prevence existuje, byť to znamená omezení pohybu venku. Alespoň v době, kdy vše kvete a pyl je všude. K tomu perfektně slouží pylový kalendář, který ukazuje, co v jaký měsíc kvete. Venku můžete dítěti nasadit antivirový šátek, který ho před případným pylem ochrání. Pro všechny případy u sebe noste kapky do nosu, které příznaky alergie na pyl uklidní.

Pyl se může objevit i doma, proto je důležité dbát na pravidelný úklid a mít k ruce čističku vzduchu. V tomto období nevětrejte více, než je nutné. Vhodná je i klimatizace s filtrem a časté vysávání celé domácnosti. Tak se koncentrace pylu v bytě udrží na minimu.

alergie-deti-pyl

Domácí zvířata

Reakce alergika na srst probíhá většinou skrze zarudlé a svědící oči, rýmu a časté kýchání. Dostavit se můžou i otoky a zhoršené dýchání. Alergie na srst je nejčastěji způsobená psy, kočkami, ale třeba i králíky. Pakliže máte domácí zvíře již doma a vaše dítě je alergické na srst, existují rady, které by mohly od alergie ulehčit.

Domácím mazlíčkům byste měli zakázat vstup do dětského pokojíčku, kvůli chlupům. Celkový kontakt se zvířaty by neměl být velký, na druhou stranu je zde šance, že si dítě na zvíře v domácnosti po čase zvykne. Mazlíčky byste měli pravidelně koupat. Na trhu existují šampóny, které snižují zvířecí pachy a jsou tak vhodnější pro domácnosti, kde je alergik.

U koček alergické reakce způsobuje většinou bílkovina, kterou kočky vylučují slinami a skrze moč. Pokud máte kočku doma, je potřeba častěji čistit kočičí záchod, utírat místa, kde byla kočka a vysávat.

Plíseň

Kontrolujte místnosti a místa, kde by se mohla usazovat plíseň a tyto místa pravidelně čistěte. Jedná se především o koupelnu, kde je největší koncentrace vlhkosti. Mimo jiné jsou to i sklepy či půdy, kam by dítě s alergií nemělo moc chodit.

Pro boj s plísní využijte odvlhčovač vzduchu, případně klimatizaci, které zajistí, že vzduch bude sušší, a ne tak vlhký. Nicméně pozor, vzduch by neměl být zase příliš suchý! Na trhu je i přístroj měřící hodnotu vlhkosti v místnosti. Díky tomu pak můžete kontrolovat, zda místnost není příliš vlhká.

Alergie na jídlo

Všeobecně je nutné sledovat, jaké jídla děti jedí a po jakém se dostaví vyrážka nebo problémy s trávením. Jakmile nějaká položka v jídelníčku nedělá dítěti dobře, je nutné tuto potravinu zcela vynechat. Pokud se jedná o složku potraviny, dítě by nemělo jíst nic, kde se tato složka vyskytuje, a to minimálně po dobu 6 měsíců. Není vhodné ani konzumovat potraviny, kde je možné takzvané stopové množství. I to by mohlo spustit alergickou reakci. Po 6 měsících je možné po malých dávkách navrátit alergen zpět do jídelníčku. Jakmile bude způsobovat stejné potíže, je potřeba ho opět z jídelníčku vyškrtnou. Některé potraviny dělají problémy jen chvíli, některé jsou na celý život. Nejčastější problémy jsou způsobeny alergií na mléko a lepek.

Mléko

Alergie na mléko není u miminek neobvyklým jevem. Povětšinou tělo dobře nesnáší bílkoviny obsažené v kravském mléce. Tato alergie se projevuje skrze vyrážky, přehnaného svědění, atopický ekzém, otok v dutině ústní, problémy se zažíváním (průjem, zácpa, nadýmání…), ale i rýmou nebo kýcháním. Alergie se může dostavit okamžitě, nebo až několik hodin po požití mléka, proto se někdy nemusí ihned prokázat. Příznaky se pravidelně opakují a je obtížné se jich zbavit. Alergie se vyskytuje většinou jen krátkodobě, v pozdějším věku mizí.

Lepek

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku, je autoimunitní onemocnění, které útočí na sliznici tenkého střeva, ztenčuje ji a zapříčiňuje tak špatné vstřebávání živin. Projevuje se to tak, že dítě trápí problémy s trávením, zácpa nebo naopak průjem, či problémy s nadýmáním. U dětí navíc způsobuje problémy s vývojem a růstem, protože to neblaze působí na organismus těla. Pokud máte podezření na celiakii, zajděte s dítětem na krevní testy, které to odhalí.

Alergie na lepek má v podstatě stejné příznaky, nicméně tenké střevo v tomto případě není poškozeno.

Při potvrzení je potřeba z jídelníčku vyškrtnout všechny potraviny obsahující lepek. To je především pšenice, žito, oves či ječmen. Ty se snadno dají nahradit jinými potravinami, jako je quinoa, nebo rýžové či kukuřičné mouky. Bezlepkové produkty jsou bohužel dražší, ale většinou na to pojišťovny přispívají.

Hmyz

V teplých dnech zkuste omezit konzumaci sladkého pití i jídla ve venkovních prostorech. Je zde menší šance, že nalákáte vosy, sršně ale i komáry. Jedno bodnutí může totiž způsobit vyrážku, silný otok a problémy s dýcháním.

Doma dejte do oken ochranné sítě proti hmyzům a pravidelně vysávejte místa, kudy by se mohl dostat jiný hmyz.

Chemikálie

Jakmile je dítě alergické na některý čistící prostředek, je potřeba ho vyměnit. Na trhu je nespočet přírodních produktů, které jsou šetrné jak k přírodě, tak i k pokožce.

Léky

Pokud si nejste stoprocentně jistí, léky nikdy nepodávejte dítěti sami, konzultujte užívání s lékařem. Alergie na léky se může projevit okamžitě, ale i po delší době. Mezi nejčastější příznaky patří bolesti břicha, zvracení, průjem, dušnost, vyrážka, ale i anafylaktický šok.

Alergie na slunce

Alergie, o které se málo ví a mluví, ovšem týká se i malých dětí. Alergie na slunce se projevuje zarudnutím kůže, v extrémních případech může vést i ke tvorbě puchýřů. U dětí jsou navíc příznaky mnohem horší než u dospělých, neboť je jejich kůže mnohem citlivější. Dítě je potřeba před sluncem chránit. Nejlepším řešením je s dítětem nechodit na přímé sluneční světlo. Je-li toto nevyhnutelné, mělo by být dítě namazáno kvalitními krémy s vysokým UV faktorem a mít oblečení s dlouhým rukávem. Nutná je i pokrývka hlavy.

Očkování a alergie

Existují příběhy a teorie, že alergie jsou způsobena povinným očkováním. To ovšem není zcela pravdivé. Je možné, že po očkování vznikne alergická reakce, ta nicméně není způsobena očkovací látkou. Ona očkovací látka spíše jen probudí alergii, která v dítěti už dávno je, jen se neprojevovala. Z důvodu možné reakce je nutné čekat v čekárně alespoň 30 minut po aplikování očkování. V případě, že by se dítěti udělalo nevolno, nebo mělo alergickou reakci, lékaři jsou připraveni a dokáží dítěti zavčas pomoci.

Není třeba se vyhýbat kvůli obavě z alergie očkování. Alergii mohou vyvolat i další skutečnosti, mezi ně se řadí například prodělaná viróza nebo změna prostředí.

Rady od rodičů pro rodiče

Máte-li podezření na alergii, vždy je lepší na nic nečekat a vyhledat včas lékařskou pomoc.

Největší prevence vede skrze úklid. Je nutné dbát na čistou domácnost, čistit povrchy od prachu, často vysávat a větrat. Vhod přijde čistička vzduchu, která zbaví místnost všech bakterií a alergenů, případně odvlhčovače proti vlhkosti. Postel opatřete proti-roztočovým ložním prádlem.

Podporujte imunitu dětí skrze doplňky stravy. Nejvhodnější jsou vitamín C, vitamín D a zinek. Děti by také měly trávit dostatek času venku (jestliže jsou děti alergické na slunce či pyl, tak s jistým omezením). Neměla by se ani podceňovat bohatá a pestrá strava.