Proč si pořídit domů robotický vysavač?

Úvod do výběru robotického vysavače

Chytré robotické vysavače se postupem času stávají nedílnou součástí mnoha domácností. Důvod? Šetří čas, jsou malé a všechnu práci zvládnou bez vaší přítomnosti. Ať už se jedná o podlahy nebo koberce, robotický vysavač si s tím hravě poradí. Stačí jen vybrat vhodný model pro vaši domácnost a chytrý vysavač udělá všechnu práci za vás.

A vy díky tomu můžete trávit čas třeba s dětmi nebo rodinou.

Základní rozdělení robotických vysavačů

Vždy je důležité myslet na to, jaký typ chytrého vysavače ve vaší domácnosti potřebujete a co od něj očekáváte. Chcete, aby zvládl vysát chlupy vašich domácích mazlíčků? Nebo snad od něj očekáváte, že i vytře? Každý vysavač je trochu odlišný a je proto třeba důkladně vybírat před tím, než si ho pořídíte. Dle základního vybavení se robotické vysavače rozdělují do 3 základních skupin:

  1. Robotický vysavač

Asi nejrozšířenější druh vysavačů. Co do funkce, robot zvládne pouze vysávat. Je vybaven rotačními kartáči a otvorem na sání. V praxi to znamená, že prostory zbaví malých a suchých nečistot v podobě drobků a prachu.

  1. Robotický vysavač + mop

Robotický vysavač zvládne krom vysávání i vaši podlahu vytřít. Zde je potřeba dbát na to, jaký vysavač kupujete. Některé vysavače mají totiž pouze jednu nádobu. To znamená, že je robot schopen provést pouze jeden úkon v daný moment, buď vysát anebo vytřít. Aby provedl obě činnosti, je potřeba zásobník před druhým úkonem vyměnit a akci na robotovi nastavit.

Pokud chcete, aby robot zvládl oba úkony najednou, je potřeba na trhu hledat vysavač, který má nádoby dvě. Takový robot může mít označení 2v1. Jeho výhodou je, že dokáže dané místo vysát a vytřít najednou. Nicméně pokud chcete do úklidu zahrnout i koberec, je nutné mop před úkonem odepnout.

Takovýto typ robota disponuje s utěrkou, kterou je potřeba po použití vyprat v pračce.

  1. Robotický mop

Robotický mop už se nedá klasifikovat jako vysavač, neboť tuto funkci zcela postrádá. Veškeré špíny se zbaví tím, že ji vytře. Nicméně můžete si vybrat mezi suchým a mokrým vytíráním. Oproti klasickému, mokrému vytírání, probíhá suché vytírání pouze pomocí antistatické utěrky. Nevýhodou tohoto mopu je, že pokud chcete docílit dokonale čisté podlahy, musíte před tím vysát klasickým vysavačem.

Je třeba myslet na to, že mopy jsou vhodné pouze na podlahy. Kobercům s kožešinám se automaticky vyhnou.

Každý robot má své výhody i nevýhody. Ačkoli robot s oběma funkcemi vypadá nejlépe, musí se počítat s vyšší pořizovací cenou. Mimo jiné je dobré zvážit i další funkce robota před samotnou koupí, jako je například navigace či kartáče.

roboticky-vysavac01

Proč si pořídit robotický vysavače?

Mít velký byt je určitě příjemné – prostor pro život, odpočinek, práci i zábavu. Jenže s velkým bytem přichází i náročnější údržba, především pokud jde o pravidelný úklid. Pokud stejně jako já trávíte hodně času úklidem, mám pro vás skvělý tip: pořiďte si robotický vysavač. Zde je několik důvodů, proč by vám tento šikovný pomocník neměl chybět:

  • Úspora času na maximum

Vysávání je jednou z těch činností, která ubírá čas, aniž byste si to uvědomili. Když si ale představíte, že místo toho, abyste se sami vláčeli s vysavačem po celém bytě, necháte práci na robotovi, ušetříte desítky hodin ročně. A ten čas můžete věnovat něčemu, co vás baví nebo co je pro vás důležitější. Čas je přece to nejcennější, co máme!

  • Automatizace úklidu – čistota bez námahy

Moderní robotické vysavače zvládnou uklízet i bez vaší přítomnosti. Stačí je naprogramovat na určitý čas, a zatímco jste třeba v práci, on se postará o čistou podlahu. Představte si, že se vrátíte domů do bytu, kde se lesknou podlahy, a vy jste přitom nezvedli ani prst. A to vše naprosto bez námahy!

  • Efektivní a důkladný úklid

Robotické vysavače nejsou jen o tom, že se náhodně projíždějí bytem. Díky pokročilým senzorům a navigačním systémům si zmapují prostor a systematicky ho vysávají, aniž by něco vynechaly. Ať už máte doma dlažbu, dřevěné podlahy nebo koberce, robot si s nimi hravě poradí. Některé modely dokonce zvládají i mokré vytírání.

  • Ideální pomocník pro velké byty

Velký byt znamená velkou plochu na úklid. Robotický vysavač je dokonalým řešením, jak zajistit, že se celý prostor pravidelně uklidí bez vašeho aktivního zapojení. Nemusíte se bát, že by vysavač nezvládl větší byt – díky dlouhé výdrži baterie a inteligentnímu systému si postupně poradí se všemi místnostmi.

  • Záchrana pro alergiky a majitele zvířat

Pokud máte doma alergie nebo domácí mazlíčky, robotický vysavač je doslova zázrak. Psi a kočky nechávají po bytě chlupy, což může být neustálý boj. Robotické vysavače ale zvládají vysávat chlupy i prach s velkou účinností, a některé modely jsou vybaveny HEPA filtry, které zachytí i nejmenší alergeny. Díky tomu můžete dýchat čistší vzduch a užívat si čistší domov.

  • Jednoduchá údržba

Zapomeňte na komplikovanou údržbu klasických vysavačů s neustálým vyprazdňováním sáčků nebo čištěním filtrů. Moderní robotické vysavače mají snadno vyprázdnitelné nádoby na prach a většina modelů vyžaduje jen minimální údržbu. Některé se dokonce dokážou samy vyprázdnit do základny, což ještě více zvyšuje pohodlí.

  • Ovládání přes telefon – úklid na dálku

Chytré robotické vysavače můžete ovládat přes aplikaci ve svém mobilu. Ať už jste na dovolené nebo v práci, jedním kliknutím ho můžete spustit a on zatím uklidí váš domov. Už žádné panické úklidy těsně před návštěvou, stačí vzít telefon a vysavač si poradí za vás.

  • Tichý provoz – neruší při práci ani odpočinku

Na rozdíl od klasických vysavačů, které jsou obvykle hlučné a otravné, robotické vysavače pracují velmi tiše. Můžete klidně sledovat film, číst knihu nebo si zdřímnout, aniž by vás rušil zvuk vysavače. I během večera nebo noci si můžete nechat byt vyčistit bez obav, že byste rušili sousedy.

  • Zábavný pomocník, který se sám vrací na nabíječku

Možná se to zdá jako drobnost, ale sledovat, jak robotický vysavač samostatně projíždí bytem a poté se sám vrací na svou nabíjecí stanici, je docela fascinující. Je to jako malý domácí mazlíček, který se stará o čistotu a pořádek. A když se jednou setkáte s touto technologií, budete ohromeni tím, jak je pokročilá.

  • Dlouhodobá investice do pohodlí

I když robotický vysavač může na první pohled vypadat jako větší investice, z dlouhodobého hlediska se vyplatí. Ušetří vám čas, námahu a zajistí, že budete mít doma vždy čisto. Je to pohodlné a efektivní řešení, které vám pomůže lépe zvládat každodenní úklid a zároveň vám poskytne více volného času.

A tím to určitě nekončí – každý si najde ten svůj důvod, proč si robotický vysavač pořídit.

roboticky-vysavac

Funkce robotických vysavačů

Robotický vysavač je vybaven mnoha základními funkcemi. Jedná se především o úklidovou vybavenost. Avšak kromě toho jsou roboti schopni se naučit i nové funkce. Zde už ovšem velmi záleží na typu výrobku a na nutnosti spárovat zařízení s vaším chytrým telefonem skrze Wifi nebo Bluetooth. Díky spárování pak můžete ovládat vysavač dle libosti.

  • Jednorázový úklid

Nevyžaduje žádné nastavení vysavače. Jedná se o jednorázový úklid, kdy vysavač zapnete přímo, nebo pomocí chytrého telefonu. Jakmile bude vysavač hotov se svou prací, sám zajede do své stanice, kde se nabije.

  • Odložení úklidu

Tuto funkci využijete především tehdy, až nebudete chtít být přítomni u úklidu. Na vysavači si jednoduše nastavíte začátek startu úklidu. Vysavač se v daný čas zapne a začne s úklidem. Jakmile bude hotov, vrátí se zpět do nabíjecí stanice.

  • Pravidelný úklid

Tato funkce je už pokročilejší a je potřeba mít vysavač spárovaný s telefonem. Na telefonu si pak nastavíte, v jaký čas a v jaké dny je úklid vyžadován. V nastavenou dobu se pak vysavač vždy zapne a domácnost uklidí. Nicméně čas nemusí být neustále stejný. Pokud si přejete, lze nastavit i to, aby vysavač vysával každý den v jiný čas.

  • Automatizované pokyny

Zde už je potřeba mít chytrou domácnost v podobě Alexy, HomeKit nebo Home. Vysavač se s chytrou domácností spáruje a začne vysávat na základě udaného pokynu. Nastavit se dá mnoho pokynů, vysavač může například začít vysávat, jakmile se zamknou dveře, a přestat vysávat v okamžiku, kdy se budete blížit domů (na základě GPS). Možností je mnoho a záleží jen na osobních preferencích.

  • Místnost vs celá domácnost

Zde záleží na kvalitě robota. Levnější produkty jsou spíše uzpůsobeny na úklid jedné místnosti bez nutnosti přesouvat se do jiných. Některým levným robotům mohou dělat obtíže prahy či pro robota neznámé překážky. Ty dražší jsou již schopnější zmapovat si celý byt a rozpoznávat překážky, které mohou být v cestě. Pokud potřebujete robota pro jednu místnost, postačíte si s nejzákladnějším robotem. Jakmile ale chcete úklid celého bytu, je dobré zvážit koupi kvalitnějších vysavačů.

  • Schodiště

Pokud máte v domácnosti schodiště, ze kterého by vysavač mohl spadnou a zničit se, je dobré vybírat vysavač s detektorem schodiště. Díky vbudovaným senzorům je robot schopen rozpoznat výškové rozdíly. Díky tomu se těmto místům vyhne a pojede jinam. Pokud vysavač senzory nemá, dá se to vyřešit nalepením magnetických pásek k místům, kam nechcete, aby vysavač jezdil. Případně můžete v aplikaci nastavit zóny ve vaší domácnosti, kam má vysavač zakázáno jezdit.

Pokud máte velmi tmavé podlahy, může se stát, že vysavač tyto místa vyhodnotí jako nebezpečná a vyhne se jim. Je to z toho důvodu, že tmavá barva může evokovat prohlubeň.

  • Spot cleaning

Vysavač můžete jednorázově vyslat i na jedno místo, a to v případě, že se něco rozbije nebo vylije. Než vysavač aktivujete, je nutné ho manuálně donést na ono místo, kde má uklidit.

  • Vyprázdnění zásobníku

Lepší a kvalitnější vysavače disponují funkcí vyprazdňování zásobníku. Po úklidu jsou schopni zásobník ve své stanici vyprázdnit. Funguje to vcelku jednoduše. Jakmile je vysavač plný, dojede do nabíjecí stanice a skrze odsávání přesune obsah nádoby do sáčku. Sáček pak stačí vyměnit za prázdný. Nicméně tuto funkci nemají všechny vysavače.

roboticky-vysavac02

Pohyb v prostoru

Většina robotických vysavačů je navržena tak, aby se v prostoru pohybovala tak, aniž by narazila do nábytku či srazila drahou vázu. Je to díky tomu, že v sobě mají čidla, která pomáhají robotům se lépe orientovat v prostoru. Nicméně ne u všech typů vysavačů jsou čidla stejné kvality.

  • Nárazník + tlačítkové čidlo

Tyto čidla naleznete u nejlevnějších modelů, proto se musí počítat s velkou mírou náhodnosti a kontaktu. Nicméně tyto vysavače se nepohybují rychle, proto i při nárazu do zdi nebo do nábytku nehrozí poničení ani vysavače, ani vašeho vybavení. Jen díky nárazům vysavač ví, že se má otočit a jet jiným směrem. Vysavač bude vysávat tak dlouho, dokud neuklidí celou zmapovanou plochu.

  • Optické čidlo

Oproti tlačítkovému čidlu, vysavač s optickým čidlem již tolik nenaráží do nábytku. Čidlo totiž funguje na základě infračerveného paprsku. Díky tomu si vysavač během vysávání mapuje prostředí, ve kterém se nachází a je schopen se vyhnout potencionální překážce. I zde může ale nastat problém, pokud je podlaha tmavě hnědá. Robot to vyhodnotí jako prohlubeň a místu se zcela vyhne.

  • Pásky z magnetu

Tyto pásky nejsou v základní výbavě vysavače. Fungují tak, že pásky nalepíte na místa, kam si nepřejete, aby vysavač zajížděl. Můžete takhle ochránit nejen vysavač (před schody), ale třeba i cennosti (drahé vázy). Magnetické pásky se lepí zásadně na podlahu. Jen tak je bude vysavač schopen detekovat.

  • Kamery

Nejsou tak časté, a to především kvůli menší přesnosti a náročnosti na paměť robota. Nicméně i s tímto systémem se můžete setkat. Avšak mějte na mysli, že nejsou tak přesné, v noci téměř nefungují. Raději vybírejte robota s optickým čidlem.

  • Virtuální místnost

Tato funkce se nachází u technicky dokonalejších vysavačů. Je potřeba vysavač spárovat s chytrým telefonem, případně s chytrou domácností. Posléze je nutné vytvořit virtuální prostor odpovídající vašemu bytu. Tam se zaznamenají všechna místa, kam vysavač může a nemůže jet. To se následně uloží a vysavač se podle tohoto virtuálního plánku bude pohybovat.

Kartáče

Kartáče jsou nedílnou součástí vysavačů. Samotná díra na vysávání totiž k úklidu mnohdy nestačí. Speciálně pak, jedná-li se o čištění koberců nebo vysávání chlupů. Další kartáče se pak starají o úklid ploch v hůře situovaných místech jako jsou rohy. Kartáče je pak potřeba pravidelně udržovat a čistit.

  • Boční kartáče

Jak již název napovídá, kartáče se nacházejí především na boku vysavače. Nicméně mohou být umístěny i v přední části. Jejich úkolem je dostat špínu z rohů a hůře dostupných míst. Jsou vyrobeny buď se štětin nebo z plastu. 

  • Spodní kartáče

Tyto kartáče jsou umístěny ve spodní části vysavače a vypadají jako rotační válce. Tyto kartáče čistí velkou část nečistoty na zemi. Taktéž mohou být ze štětin nebo plastu. Pokud máte doma domácího mazlíčka a potřebujete vysavač, který obstojně uklidí všechny chlupy, vybírejte vysavač se štětinovým kartáčem a kvalitním rotačním válcem.

Narazit můžete na vysavač i bez kartáčů, těch je však pramálo. Patří mezi ty nejlevnější a jejich úklid není nejpreciznější. Hodí se spíše do průmyslové výroby než do domácnosti.

  • Filtry/UV světlo

Filtrům je dobré věnovat pozornost v případě, že jsou v domácnosti alergici, případně astmatici. Čím lepší filtr, tím účinnější vysávání prachu, roztočů a jiných alergenních látek. Doporučuje se filtr HEPA. Ten je zároveň i nejpoužívanějším filtrem na trhu. Pokud je vysavač vybaven UV světlem, znamená to, že má schopnost ničit DNA všech možných bakterií, virů a roztočů. Díky tomu nemají šanci se nadále rozmnožovat.

Příslušenství robotických vysavačů

Ačkoli většina vysavačů nepotřebuje extra příslušenství, vždy je dobré vědět, co je spolu s vysavačem v ceně a zda je možnost dokoupení dalších komponentů či jiné vylepšení stávajícího modelu.

  • Nabíjecí stanice

Nabíjecí stanici se dá představit jako podložka s konektorem. Podložka musí být vždy zapojena v zásuvce a měla by být umístěna tak, aby nebyly v cestě žádné překážky, které by mohly vysavači vadit. Je to totiž místo, odkud bude vysavač vyjíždět na úklid a kam se bude posléze vracet kvůli dobití.

Některé dobíjecí stanice slouží i ke zbavení se nečistot, které vysavač uklízením nasbíral. Může se jednat jak o prach, tak ale i o špinavou vodu.

Nabíjecí stanice není samozřejmostí a levnější modely ji ani nemusí mít. V takovém případě se vysavač nabíjí klasicky připojením do zásuvky.

  • Ovladač

Zpravidla velmi malý a jen s omezeným množstvím tlačítek. Na dálkovém ovladači můžete ovládat vysavač a dávat mu příkazy k vysávání či opačně. K pokročilejším funkcím pak povětšinou lze stáhnout mobilní aplikaci, a tak spárovat vysavač s telefonem. Tím pak máte mnohem více možností.

  • Náhradní díly

Některé vysavače mohou mít v balení i náhradní díly, případně hadříky či štětce na údržbu kartáčů. Avšak není to pravidlem a mnohdy je potřeba rozbitý díl dokoupit u výrobce. Některé díly jsou nutné vyměnit po několika letech z důvodu opotřebení, proto je vhodné zkontrolovat jejich dostupnost.

Parametry, na které se při výběru robotického vysavače zaměřit

V ideální domácnosti nemusí robotický vysavač překonávat žádná úskalí v podobě prahů a koberců. Nicméně toto jsou překážky, které se vyskytnou téměř v každém bytě. Otázka tedy je, zda si robotický vysavač dokáže s těmito překážkami poradit? Ve většině případů ano, nicméně je důležité číst parametry vysavače a zjistit, jak vysoké překážky je schopen překonávat.

  • Rozměry

Robotické vysavače jsou co do velikosti většinou menší než klasické vysavače. Průměrně se můžeme setkat s rozměry 35 cm na šířku a 8 cm na výšku. S touto velikostí by se totiž měl robot dostat pod téměř každý nábytek.

  • Hmotnost

Co do hmotnosti, ta se liší vysavač od vysavače. Vše záleží na tom, jaký model máte. Nejlehčí se pohybují okolo 1 kg, ty těžší pak šplhají až k 5 kg. To se týká robotů, které zároveň i vytírají, jelikož obsahují extra nádobu na vodu. Každá nádoba má jiný objem, nejčastější rozmezí je mezi 0,2 až 1l. Jakmile je nádoba plná, robot se buď sám vyčistí v nabíjecí stanici, nebo začne blikat kontrolka a nečistotu je třeba ručně vynést. Pokud se jedná o špinavou vodu, tu musíte vyměnit vždy ručně. Pro větší plochy se doporučuje pořizovat robota s nádobou o objemu minimálně 0,5l.

  • Výkon

Oproti klasickým vysavačům mají roboti menší sací výkon. Nicméně díky tomu, jak jsou navrženi, to ani nepotřebují. Výkon se pohybuje v rozpětí 2000 až 2500 pascalů. Díky menšímu výkonu jsou pak robotické vysavače i méně hlučné. Průměrně se jejich hlučnost pohybuje okolo 60 decibelů. Nicméně můžete narazit i na modely, u nichž hlučnost nepřesáhne 50 decibelů.

  • Výdrž

Jak dlouho vydrží robotický vysavač záleží na kapacitě baterie. Vysavače v sobě mají baterie, většinou se jedná o NiMH a Li-lon akumulátory. Li-lon jsou více rozšířené, a to nejen z důvodu kvalitnějšího provedení a delší výdrže. Kapacita baterií se pak liší, pohybuje se v rozmezí od 800 mAh až po 5000 mAh. Při vysávání jedné místnosti si vystačíte s menší kapacitou. Při vysávání celého bytu je pak zapotřebí sáhnout po vyšší kapacitě.

Od kapacity se totiž vyvíjí to, jak dlouho bude vysavač schopen uklízet na jedno nabití. Všeobecně se určuje 60 minut při nižší kapacitě. Při vyšší se pak může jednat až o 3 hodiny. Doba nabíjení se pak odvíjí od typu akumulátoru a nabíjecí stanice. Některé typu robotů se nabijí do 2 hodin, někteří potřebují 6 hodin.

Baterie po nějaké době ztrácí na výkonu, je proto potřeba je vyměnit. Pokud se tak však stane v době záruky, neváhejte se obrátit na prodejce. Je možné, že došlo k pochybení ze strany výrobce a vy byste zbytečně přišli o možnost reklamace.

Už víte, zda je robotický vysavač pro vás

Robotický vysavač je skvělý pomocník v domácnosti, ačkoli není dokonalý. Je stále potřeba myslet na to, že je spíše vhodný na úklid tvrdých podlah. S koberci si nemusí poradit podle vašich představ. V některých hůře řešených místech může mít vysavač problémy, a dané místo tak neuklidit. Na druhou stranu ušetří mnoho času při úklidu nečistot, prachů a chlupů. Je jen potřeba najít ten vhodný pro vás a vaši domácnost.