Zápis do školy: Jak probíhá a co sebou?

Zvládněte zápis do školy jednoduše a bez zbytečného stresu

Vaše dítě už dosáhlo šesti let a v mateřské škole už se začíná pomalu nudit? V tom případě je na řadě posunout se o krok dál a vaši ratolest nechat zapsat do základní školy. Jak tento významný den pojmout bez stresu a zbytečných obtíží?

Začátkem dubna začíná v rodinách budoucích prvňáčků mírně stoupat nervozita. Blíží se zápisy do prvních tříd, což je veliká událost nejen pro dítě, ale také pro rodiče. Nervozita však v tomto případě není na místě, zápisy do prvních tříd by pro dítě ani rodiče neměli být stresující záležitostí. I přesto je však dobré vědět na co se připravit a jak bude samotný zápis probíhat.

Pokud vaše dítě již dovršilo šesti let, pak by s nástupem do školy neměl být žádný problém. Věk je pro úspěšný zápis totiž hlavním a takřka jediným kritériem. Školákovi by mělo být šest nejpozději 31.8., tedy den před nástupem do školy. V pěti letech mohou nastoupit povinnou školní docházku jen ti, kteří prošli nutným vyšetřením v psychologické poradně. Aby nebyla škola pro dítě stresující, je důležité, aby byl sociálně, emočně i fyzicky vyspělý.

Existuje několik dovedností, které by vaše dítě před zápisem do školy mělo ovládat. Vždy však mějte na paměti, že zápis do školy není zkouškou pro dítě, ani rodiče. Souhrn dovedností vám však může pomoci s odhadem vyspělosti vašeho dítěte ke školní docházce. Pro učitele pak otázky, které dítěti u zápisu pokládá, slouží z pravidla jen k plodné komunikaci s vaším dítětem. zapis-do-skoly

Co by vaše dítě mělo umět, něž půjde k zápisu?

  • Dítě se umí představit, zná svůj věk i adresu.
  • Dítě nemá problém s vyslovováním hlásek. Výjimku mohou tvoří hlásky r a ř. Pokud máte o výslovnosti svého dítěte pochybnosti, navštivte odborníka.
  • Dítě by mělo umět správně držet tužku. Právně se tužka drží mezi palcem a ukazovákem opřená o prostředník.
  • Dítě umí bez potíží kreslit geometrické tvary, čáru, nebo vlnovku a zvládne je také pojmenovat.
  • Zdárně stříhá nůžkami jednoduché tvary.
  • Dítě se dokáže alespoň na patnáct minut soustředit na práci. Úkol dokáže také bez problému dokončit.
  • Dítě umí pracovat v kolektivu, ale i samostatně.
  • Dokáže přiznat chybu a adekvátně reagovat.
  • Zvládne vyprávět pohádku, zpívat písničku, a popsat obrázek který namalovalo.
  • Dítě má povědomí o číselné řadě alespoň do pěti.
  • Dokáže rozpoznat ve větě jednotlivá slova.
  • Bez problémů dodržuje hygienické návyky. Zvládne si dojít na toaletu, umýt si ruce.
  • Zvládne se samostatně oblékat včetně zavázání tkaniček a zapnutí knoflíků.
  • Umí se najíst příborem, ale i lžící.
  • Na neúspěch nereaguje příliš impulsivně.
  • Komunikuje s pedagogy i spolužáky.

Co s sebou k zápisu do školy?

Důležité informace ohledně zápisu na vybranou školu najdete vždy na jejich webových stránkách. V dnešní době jsou běžné také elektronické zápisy. Jejich výhoda spočívá v tom, že se většinu údajů můžete vyplnit v pohodlí domova bez spěchu a zároveň se také vyhněte frontám, které se u zápisu tvoří.

S sebou k zápisu si určitě vezměte

  • Občanský průkaz
  • Rodný list dítěte
  • Pokud jdete k zápisu žádat o odklad pro své dítě, pak nezapomeňte vzít sebou vyjádření odborného lékaře a také zprávu z pedagogicko-psychologické poradny
  • Vyplněnou přihlášku
  • Do některých škol uvedené dokumenty nemusíte nosit do školy osobně, existují i jiné způsoby.

Dokumenty můžete do školy doručit pomocí

  • datové schránky
  • e-mailem s elektronickým podpisem
  • poštou

Průběh samotného zápisu do školy

Samotný průběh zápisu je na všech školách v základě stejný. Vždy jde o to, aby se novopečený prvňáček seznámil s novým prostředím a učitelé mohli ověřit zda je na školu sociálně a psychicky připravený. U zápisu je důležitá příjemná atmosféra, aby se dítě uvolnilo a nemělo problém spolupracovat.

Učitel odhalí žákovi schopnosti pomocí milého rozhovoru s žákem.

Dítě namaluje obrázek, který by mělo být schopné i jednoduše popsat.

Dítě u zápisu zpívá písničku, nebo recituje básničku.

V závěru zápisu je dítě odměněno dárečkem a upomínkou na jeho tak významný den.

Váš potomek v těchto chvílích potřebuje velkou oporu. Většina situací je pro něj nových, ale zároveň chápe i důležitost okamžiku a nervozitu ostatních. Na chyby, kterých se během zápisu dopustí zbytečně neupozorňujte a raději nechte pracovat pedagoga.

Občas se traduje, že pokud jde dítě k zápisu do školy, už by mělo umět číst a psát. Není to pravda. Samozřejmě, nevadí, pokud to již umí, ale plynule číst a počítat rozhodně umět nemusí. Pedagog se někdy dítěte ptá na čísla a písmena, jen z toho důvodu, aby dítě rozmluvil a zjistil úroveň jeho znalostí. Hlubší podvědomí o čtení a počítání se však neočekává, vše se učí až během první třídy.

V dnešní době dítě u zápisu do státních škol dokonce nemusí být ani přítomno. Naopak soukromé školy to mohou mít přímo v podmínkách zápisu. Některé školy pojímají zápisy do škol kreativně, například formou pohádkové světa, kdy učitel s dítětem projdou jednotlivá stanoviště, na kterých plní úkoly.

U většiny menších škol se výsledek zápisu dozvíte hned 1.dubna. Ty větší mohou mít na rozhodnutí až třicet dní. 

do-skoly-magazin

Je k zápisu nutná speciální příprava?

Pokud se svým dítětem pracujete průběžně pak samotnému zápisu žádná nutná příprava není. Důležité je s dítětem komunikovat a připravit ho na to co ho čeká.

Doma s dítětem zpívejte písničky a recitujte básničky. Věnujte se malování a čtení. Hrubou motoriku můžete skvěle procvičovat stavěním stavebnic. Vnímejte řeč svého dítěte a pokud máte pocit, že mu některé hlásky dělají problém, pak neváhejte s návštěvou odborníka.

Mluvte se svým dítětem o tom, co nového a krásného ho ve škole čeká. Můžete se podělit i o své historky ze školních let. Dítě by školou nikdo neměl strašit, nebo ho demotivovat přemírou povinností. Vzbuďte v dítěti zájem o novou etapu jeho života, nové kamarády a zkušenosti.

Pokud přece jen chcete čas doma využít k přípravě na školní docházku, pak rozhodně nic nezkazíte čtením, zpíváním a recitováním. Většina dětí má rádo veselé písničky, tleskání do rytmu, nebo bouchání do bubínku. Vhodné je také čtení pohádek před spaním a vyprávění si o příběhu. Dítěti tak rozvíjíte nejen slovní zásobu, ale také představivost.

Motoricky se vaše dítě rozvíjí téměř po celý den a bez vaší pomoci. Ať už si hraje se stavebnicí, nebo se obléká, vždy se rozvijí jeho zručnost a šikovnost. Pokud tomu chcete i tak pomoci, můžete s dítětem zkusit navlékat korálky, knoflíky, těstoviny, nebo trhat a lepit papír. Dobře funguje také modelování z modelíny, nebo hlíny.

Kde je spádová škola?

Spádová škola je škola zřízená obcí ve které má žák trvalé bydliště. Podle školského zákona plní žák školní povinnost právě ve spádové škole. Každá škola má před zápisem k dispozici seznam žáků, které by měli ke studiu nastoupit. Rodiče žáka se však mohou rozhodnout pro jinou školu a spádovou školu o tom nemusí informovat. Tu informuje sám ředitel z nové školy.

Zápis do školy, která není pro žáka spádová probíhá totožně jako do školy spádové. Vyžaduje stejné dokumenty a dá se očekávat stejný postup.

Co dělat když dítě do školy nevezmou?

Pokud vaše dítě do školy nevezmou, tak nezoufejte. Máte čas se patnáct dní od doručení výsledků odvolat. V některých případech se stává, že přijatí žáci do spádové školy nakonec nenastoupí a uvolní se tak místo pro další v pořadí.

Povinností školy je přijmout děti do počtu povoleného ve školském rejstříku. Pokud se na školu bude hlásit víc dětí, škola není povinná je přijmout. Ovšem obec, ve které má dítě trvalý pobyt má povinnost mu školu pro plnění povinné školní docházky obstarat. 

Uvažujete o odkladu?

Pokud uvažujete o odkladu pro své dítě, je vhodné navštívit pedagogicko- psychologickou poradnu, kde vám pomocí testů a rozhovorů s dítětem pomohou. O možnosti odkladu se můžete poradit také s učitelkami v MŠ, které vaše dítě a jeho možnosti dobře znají. Po poradě s odborníky v poradně a učitelkami v MŠ je finální rozhodnutí stále vždy na vás na rodičích. Rozhodně nepanikařte. Děti se vyvíjejí různým tempem a váš potomkem během dalšího roku jistě vše potřebné dožene.

Vždy zohledněte sociální, fyzickou, ale také emoční zralost vašeho dítěte. Můžete se zeptat na názor i dítěte. Pamatujte, že pokud dítě nastoupí do školy příliš brzy, může mít potíže s pochopením látky a se začleněním do kolektivu. Odklad školní docházky mu proto rozhodně neublíží. Ve školce se však v opačném případě může začít nudit a o rok mladší děti mu už nebudou k rozvoji stačit.

Pokud jste se rozhodli pro odklad povinné školní docházky, pak i tak musíte k zápisu, kde podáte žádost o odklad. Žádost o odklad můžete ve škole podat vy sami, bez přítomnosti dítěte. Musí být podložená vyšetřením v pedagogicko-psychologické poradně a také odborného lékaře. Veškeré dokumenty předložíte přímo u zápisu. Odklad školní docházky je možný pouze do zahájení školního roku, ve kterém bude dítěti osm let.

Zápis do školy je pro každého školáka významný den. Vaším úkolem je tedy udělat maximum proto, aby se dítě zbytečně nestresovalo, zápis si užilo a do školy se pak těšilo. Pamatujte, že kdy bude v pohodě vy, bude v pohodě i dítě.